Sjokolade festivaler og litt til

Snakkes det om å reise noe sted for å besøke steder for å bli belært om sjokolade, så er det vel først og fremst Sveits og Belgia som blir nevnt. Men selv om de to landene kanskje er de som regnes som hovedstedene for mye sjokolade, så finnes det alltid store hendelser med ting utenfor det som regnes som hovedstedene. Det blir årlig avholdt flere festivaler på forskjellige steder. Sjokolademuseer finner du i London og Amsterdam. I Italia har det i mange år blitt arrangert sjokoladefestival. Sverige er også på det kartet. Ja listen hadde faktisk blitt ganske lang om jeg skulle ha gått gjennom alt og alle sjokoladefestivaler og museer sundt omkring.

Søta bror

Dersom du vil reise på sjokolade festival så er det ikke veldig langt å reise. Du kan gjerne reise langt også dersom du ønsker det for det finnes mange alternativer. Men en av de festivalene til ære for den brune herligheten befinner seg i den svenske hovedstaden – Stockholm. Der har de hatt sjokolade festival nå i siden begynnelsen av dette år tusenet. Det hele startet vel egentlig i Paris i Frankrike. Grunnleggeren Magnus Johansson hadde vært på en sjokolade festival i den franske hovedstaden og funnet stor inspirasjon der. Det hele har nå blitt så stort at de har bruker «Stockholmsmässen» som festival området. Og de har de senere året skiftet navn fra bare sjokolade til bakverk og sjokolade – på svensk «Bak & Chokladfestivalen». Det navnet kom da de tok inn bakverk som et nytt segment og for å utvikle festivalen og fordi bakverk og sjokolade kan i veldig mange sammenhenger kombineres. Årets festival gikk av stabelen nå i oktober og hadde over 70 forskjellige utstillere. Programmet var spekket med aktiviteter hver eneste dag. Et par tilfeldige hendelser var; Finalen i den svenske konditor konkurransen 2018, Informasjon om sjokolade og din helse, kurs for å dekorere med sjokolade i forskjellig former, bake skole, prøvesmakinger, historie undervisning om sjokolade og hvordan bake med sjokolade. Listen var mye lenger enn dette, men jeg har bare plukket ut et tilfeldig utvalg.

Chocolate festival amsterdam

Litt lenger ned i Europa i Holland er det også en stor sjokolade begivenhet hvert år. Sjokoladefestivalen i Amsterdam. Her er det det de kaller sjokolade magikere fra mange steder i verden. Her kommer de fra Peru, Latvia, Colombia, Skottland, Venezuela, Slovakia, Ecuador, Mexico, India og Italia. Og enda flere fra andre land. Også på denne festivalen er det selvfølgelig mange aktiviteter hver eneste dag av festivalen. Også på denne festivalen er det selvfølgelig mange aktiviteter hver eneste dag av festivalen.

Mange steder

Nå har jeg bare skrevet litt om to forskjellige festivaler om denne brune herligheten vi alle liker (nesten alle i hvert fall). Men det finnes mange flere steder som arrangerer festivaler med sjokolade i fokus. Og det finnes andre man kan besøke også som museer, store markeder, spesielle butikker og konkurranser. Belgia for eksempel er jo et eldorado på flere måter enn bare sjokolade elskere. Sjokolade museet i Brüssel kan jo være en god ide. Kanskje absolutt mest nær jul da de har et spesielt julemarked der. Eller byen Tübingen i Tyskland hvor så å si hele byen forvandles til et sjokolade-julemarked foran hver jul. I London arrangeres det flere ulike markeder for sjokolade flere ganger i året.

Mange steder