Øl festivaler

Selv om du og kanskje mange andre tenker musikk når du hører ordet festival, så tenker jeg faktisk på veldig mange andre varianter. Vi er nå når jeg sitter og begynner å skrive den artikkel midt i oktober måned. Og kanskje dersom du er «lynrask» så har du allerede en mistanke om hvilke festivaler jeg er på vei til å skrive litt om denne gangen. Og ja det er Oktober festene / festivalene jeg har tenkt å skrive litt om. De finnes jo i stort monn, både lokalt og hoved festivalen i München i Tyskland.

Oktoberfest

Det er vel snart ikke en by i verden som ikke arrangerer Oktoberfest. Men det er svært få som arrangerer så stort som Oktober festivalen i München i Tyskland. Det er jo dette som er originalen av alle oktober festivaler. Det er her på samme stedet den første festen eller festivalen ble arrangert for over 200 år siden. Hva er egentlig forskjellen på en folkefest som dette og en festival?  Den første festen var til ære for ekteskapet mellom Ludwig og Therese. De var Kronprins og Prinsesse av Bayern. Og plassen dagens fest foregår på – Theresienwiese i München – er oppkalt etter nettopp denne unge Prinsessen som giftet seg her for over 200 år siden. I dag er festivalen så stor at det er nesten umulig å finne hotell rom i nærhet dersom du ikke bestiller kanskje et helt år i forveien. Det formelig myldrer av mennesker fra alle verdenshjørner som kommer for å besøke denne festivalen i slutten av september og i begynnelsen av oktober de 16 dagene den foregår.

Flere festivaler

Her i Norge har det også blitt meget populært med Oktober fester. Jeg vet ikke sikkert, men jeg tror at noe av æren for at det har blitt så populært i Norge skal Ronald schnipfelgrüber tyrolerkapelle fra Fredrikstad ha. De var veldig tidlig ute med å arrangere Oktober fester. Og siden den gangen de startet med dette så har det kommet til flere og flere mange steder i hele landet. Og dette orkesteret er fortsatt aktivt og spiller opp ganske mange ganger i løpet av september og oktober til glede for øl entusiaster. De har sitt utspring fra forskjellige korps i Fredrikstad Distriktet med en av byens kjendiser som konferansier og primus motor i dette.

Flere festivaler

I dag har det blitt stor business for mange dette med oktober fest på denne tiden av året. Taster man inn ordet på google så kommer det opp ikke mindre enn drøyt 94 millioner treff på ordet «Oktoberfest», samt det kommer annonser med tilbud om alt tilbehør rundt en Oktoberfest. Tenker da på bekledning for den er jo originalt litt spesiell, og på tilbehør til å pynte på en festplass. Bare nå i forrige helg, denne helgen og neste helg vet jeg om i hvert fall tre eller fire forskjellige plasser som arrangerer sine lokale Oktober fester. Er du glad i den gylne drikken så er disse arrangementene nesten obligatorisk å oppleve minst en gang i livet. Og har du ekstra sans, så reiser du minst en reise til München og opplever originalen også!