Matfestivaler i Norge – mer enn du tror

Jeg har tidligere skrevet en del om musikkfestivaler, både de store men også de lokale små festivalene. Det at vi nordmenn er glad i festivaler, har jeg også vært litt innom. Og dette gjelder ikke bare musikkfestivaler, men alle typer festivaler – selv om musikk nok er de mest besøkte. Jeg tenke vi skulle se litt på matfestivaler, jeg er selv veldig glad i mat så dette kan nok bli en kulinarisk opplevelse vil jeg tro. Det finnes langt flere matfestivaler, enn det jeg var klar over i alle fall. Vi kan nok ikke omtale dem alle sammen, men heller ta en sveip over noen av de som finnes der ute.

Mer kvalitetsbevisste og allsidige

Det er nok noe i det at vi nordmenn er blitt mer opptatt av hva vi spiser, og at vi har utvidet horisonten når det kommer til valg av både råvarer og matretter. Hva årsaken til dette er, er ikke godt å si.

Men jeg for min del, tror det er mange årsaker til det. Jeg tror nok først og fremst økt reiseaktivitet, kanskje troner på toppen som årsak nummer en. Men også mer bevissthet og fokus på helse og kosthold, er nok også en viktig faktor vil jeg tro.

Men også bruk av internett, øker nok vår kompetanse og nysgjerrighet til å prøve ut mer enn tidligere. Informasjon er som vi vet lett tilgjengelig på nettet, og avstander finnes ikke lenger.

Flerkulturelt samfunn

Det at vi faktisk lever i et flerkulturelt samfunn, bidrar også til at vi får øynene opp for mat fra andre deler av verden. Dette er kanskje mest fremtredende i byene, hvor det finnes et utall av valgmuligheter innen restaurant- og café bransjen. Det finnes også egne messer og festivaler, for mat som kommer fra andre land.

Det er ikke noen tvil om at det finnes mye spennende, og det at den typiske norske husmannskosten – ikke trenger å være det eneste som står på menyen vår.

Ungdom søker mer det ukjent og vil teste ut ny mat

Det at ungdom er mer søkende enn de eldre, er jo ikke noe nytt. Men dette gjelder faktisk når det kommer til mat også. Her tror jeg nok vi ser et generasjonsskifte, og at dette ikke var noe som var typisk bare for noe få år siden.

Det at ungdom allerede i ung alder reiser mer enn tidligere, er nok også en viktig årsak til at det er blitt slik. De er ikke redde for å prøve ut det nye og ukjente, og søker ofte mot det som ikke er testet ut tidligere.

Men festivaler og messer er nok også viktig i dette bildet, og ikke minst det brede tilbudet innen dagligvarebransjen i storbyene. Det er mye spennende man kan finne, om man bare leter og vet hva man er ute etter.

Trussel mot det norske kjøkken

Noen hevder og tror at utenlandsk mat, er en trussel mot våre tradisjonelle norske matretter og råvarer. Dette er jeg ikke enig i, vi har så mye god mat i Norge – så her er det ikke enten eller. Jeg tror vi tenker og velger som Ole Brum, og sier «Ja takk begge deler».