Festivaler i flere varianter

Det er mange som mener at en festival er først og fremst musikk. Men de glemmer da lett alt det andre som skjer inne på en musikk festival. Kanskje først og fremst alt salget av ulike varer og alt som presenteres sammen med en festival. Men festivaler kan være for så mye mer enn bare musikk selvfølgelig. En ting som vi her i Norge er kjent med er jo sjømat festivaler. Det finnes jo utrolige mengder sjømat her i landet og det finnes utrolig mange som er gode til å lage de nydeligste matretter av dette. Så derfor er en sjømat festival en perfekt ting i en sjø nasjon som Norge.

Sjømat festival

Mine første tanker her er vel kanskje ikke direkte noen festival. Men jeg har ikke hørt om noe annet sted enn her i Norge at det blir satt opp langbord midt i gågaten i byen og servert for eksempel reker en lørdag formiddag. Kjenner du til noe sted? En slik tilstelning eller mini festival er ganske normalt flere steder i Norge. Da serveres det nykokte reker og tilbehør, og alle byens butikker trekker noe av vareutvalget sitt ut på gaten for å være med så nærme sitt publikum som mulig. Skikkelig yrende liv og man får lett følelse av festival!

Skalldyr

 

Men det finnes selvfølgelig dedikerte festivaler i Norge også. En av de festivalen er Skalldyrfestivalen Mandal. Skalldyr er jo absolutt også sjømat. Denne festivalen har faktisk rukket å bli hele 30 år. Og den har vel bygd seg opp til å være en av de største festivalene som er dedikert sjømat. Men selv om det er sjømat som er hovedtema her, så finnes det andre ting også. Handelsstanden i Mandal benytter jo sjansen til å selge mest mulig til de 60 tusen gjestene som er innom festivalen i løpet av sine fire dager i begynnelsen av August.

Rakfisk

Når nå september og delvis oktober er over med sine mange fårikål middager så kommer nok en sjømat festival. Men denne festivalen strekker seg ikke utover hele spekteret, men er dedikert til rakfisk. Det er Fagernes som er arrangør for denne noe spesielle festivalen. Men det er tydelig mange som trives med denne typen mat, for det er i snitt over 10 tusen gjester der hver dag i de tre dagene festivalen varer hvert år i november. Ja det er faktisk ikke bare Fagernes som merker denne festivalen, men den strekker seg ut med sitt i hele Valdres. Utrolig nok (synes jeg) så kan det gå med helt opp mot 15 tonn rakfisk i løpet av disse dagen. I tillegg til mange ulike utstillere, så er det selvfølgelig konkurranser mellom leverandører og utstillere om den beste rakfisken. For de som liker slik mat så er det absolutt verdt en tur til Fagernes og Valdres under festivalen.

Rakfisk

Flere

Jeg kunne ha fortsatt å nevne flere andre festivaler som er dedikerte til sjømaten fra Norge. Vi har også en laksefestival i Surnadal, og vi har en generell sjømat festival i Oslo. Samt at det finnes mange lokale mindre varianter også rundt omkring i Norge