Festivalen i Danmark – Roskilde

Dersom det er snakk om Danmark og festivaler så er det vel omtrent bare en festival som de fleste tenker på. Roskilde festivalen har såpass lang historie og tradisjon at det vel knapt er noen som ikke kjenner til eller i hvert fall har hørt om denne festivalen. Det er bare få år igjen før festivalen skal feire sitt 50 års jubileum! Den har endret litt karakter i løpet av sin historie, men den har vært utrolig populær omtrent fra første dag.

Festivalen i Danmark – Roskilde

Utviklingen

Det hele startet i 1971 av to musikkelskende studenter i samarbeid med en promotør. Og allerede omtrent fra starten ble det bestemt at dette skal være et non-profitt arrangement. Og overskytende midler skulle doneres til en trengende organisasjon. Det hele startet som en form for hippifestival, men har opp gjennom årene snudd til å bli en ungdoms festival. Det kommer tilreisende fra hele Europa og noen lenger enn det også. Et av de beste årene var for 5 år siden da det kom over 130 000 besøkende pluss alt av frivillige hjelper, musikere og massemedia. Totalt så blir dette godt over 160 000 som var innenfor festival området i de dagene festivalen varte.

Stil

Som nevnt så startet festivalen som en form for hippi festival, men har etter hvert snudd mer til en ungdommelig musikk festival. Men som drivkraft for festivalen i alle år har det vært å kunne ha muligheten til å hjelpe til med utvikling og annet innen humanitet, musikk og kultur rundt omkring i hele verden. I løpet av sin historie så har de delt ut over 320 millioner kroner Det første året festivalen ble arrangert så var det artister som blant andre Gasolin og Alex Campbell som spilte på festivalen. Men siden den gangen har Listen er lang over de artistene som har spilt på Roskilde festivalen, men jeg nevner noen tilfeldig utvalgt av de jeg selv kjenner. Gasolin, Bruce Springsteen, Status Quo, Dr. Hook, Eric Clapton, Elvis Costello, Cornelis Vreeswijk, Leonard Cohen, Paul Young, The Rolling Stones, Aerosmith, Björk, Billy Idol, Iggy Pop, Peter Gabriel, Blur, Black Sabbath, Prince, Metallica, Rihanna, Slayer, Red Hot Chili Peppers og Tiesto.  Slik kunne jeg ha fortsatt enda lenge, men det var et godt utvalg av artister som har vært der opp gjennom årene. Så ut fra dette utvalget kan man jo ganske enkelt se at det er stor variasjon i musikken som spilles. Bare disse artistene utgjør jo et meget vidt spekter. Og det er faktisk enda bredere enn det som man kan se ut av disse artistene.

Stil

Opplevelse for livet

Har du ikke opplevd en festival på denne størrelsen, så anbefales det at du får med deg dette en eller annen gang. Det er bare helt fantastisk, og du vil garantert huske det for resten av ditt liv. Og du kan allerede nå starte planleggingen for de neste tre årene. Datoene for de neste tre festivalene er nemlig bestemt. Men generelt er det alltid de siste dagene i juni og med noen dager over i juli måned.