Bli kjent med de mange markedene rundt om i Norge

Liker du å besøke festivaler, er det sannsynlig at du også liker å besøke markeder. Det er mange fellestrekk, fra den litt uformelle organiseringen til variasjonen.  Du kan gå og vandre blant boder med forskjellige innhold, og snakke med de som brenner for det de selger. Det handler om lidenskap og akkurat det finner du i bøtter og spann på markeder.

Brukt og/eller antikviteter marked

Noen ganger arrangeres det et rent brukt marked hvor du finner bruke gjenstander og lopper av varierende kvalitet. Dette skiller seg fra antikvitet marked hvor gjenstandene er mye eldre og i bedre stand.

Ofte er det en glidende overgang, så ikke la deg forvirre hvis du ikke med engang finner det du ser etter. Noen ganger kan boden du leter etter være litt lenger inne på plassen. Et åpent sinn er viktig for å finne de skattene du leter etter, eller ha sjansen til å finne dem.

Har du en gjenstand hjemme som du tror kan være gammel og verdifull, kan du ta den med. Selgerne er nemlig alltid på jakt etter nye varer og ikke minst, nye skatter. Noen ganger har arrangøren laget en egen bod, et område, der folk kan komme og be om å få en vurdering av en gjenstand. Prisnivået er gunstig og kanskje får du solgt den gamle klokken fra din tippoldefar til en god pris.

Antikviteter marked

Jakt- og friluftsmarked

Dette er gjerne en blanding av profesjonelle aktører som selger sine varer og hobby fabrikanter. Er du interessert i jakt, fiske og friluftsaktiviteter er dette et ypperlig sted å knytte verdifulle kontakter.

De som driver bodene er lidenskapelig opptatt av friluftsliv og de har nesten alltid tid til å prate. Noen ganger kommer de langveisfra, men ofte har de en tilknytting til det området hvor markedet holdes. Dermed kan du bli bedre kjent med de beste fiskeplassene, hvem du skal snakke med for å komme med på jaktlaget og mye annet.

Større butikkjeder har gjerne også en bo på slike markeder og selger da varer med god rabatt. Å prute litt er heller ikke umulig når man er på et slikt sted. Så du kan komme hjem med akkurat den fiskestangen du vil ha, til en god pris.

Håndarbeidsmarkeder

Det finnes mange kreative sjeler rundt om i Norge. Mange av dem dukker opp på markeder der de selger håndlagde smykker, strikkegensere, grytekluter og mye annet. Bodene drives av personer som elsker å være kreativ. Ofte har de med seg materialene så de kan lage flere produkter mens de venter på kundene.

Stemningen på slike markeder er gjerne avslappet. Selgerne har god tid og venter på kundene istedenfor å stresse med salg. Hvis de ikke lager ting, koser de seg med å leke med søtsaker, tenke strategi eller spinne hjulet. Det er heller ikke uvanlig å finne kunder og selger som sitter og ivrig diskuterer teknikker og annet.

Er du selv glad i å være kreativ, er dette en perfekt anledning til å kunne prate litt om forskjellige teknikker og materialvalg. Det er ikke uvanlig at du kan kjøpe en oppskrift eller flere, i tillegg til selve produktet. Perfekt hvis du vil prøve deg på noe nytt.

Håndarbeidsmarked

Ikke glem messene

Messer kan ligne på markeder, med mye den samme strukturen. Forskjellen ligger i at messer har flere profesjonelle aktører og det er ikke alltid at direkte salg er målet. Et godt eksempel er Boligmessen. Dette er en veletablert messe som alltid tiltrekker seg et stort publikum. Bak forskjellige stands står arkitekter, husbyggere, interiørarkitekter, garasjebyggere og andre i bransjen. De reklamerer for sine produkter og gjør gjerne avtaler om vising på et senere tidspunkt.

Målet med en slik messe er for selgeren å nå ut til nye potensielle kunder og etablere seg i markedet. Direkte salg skjer selvsagt, for prisene er satt ned, men tanken er å skape interesse for å skape mer salg senere.

Samtidig kan du, akkurat som på festivaler og markeder, vandre i relativt fred og ro fra en stand til en annen. Selgerne har satt av god tid, og ofte er flere selgere tilstede. Dermed kan du få den personlige opplevelsen festivaler og markeder gir.

Messene er gjerne meget bra organisert og ofte arrangeres det flere konkurranser med spennende trekninger. Dette er verdt å med seg, så følg med i aviser og blader. Her får du alle detaljene.

Avslappet og personlig

Fordelen med festivaler er at du fritt kan bevege deg fra det et sted til et annet. Den samme følelsen får du når du besøker et marked og til en viss grad på messer. Du får også sjansen til å ha en personlig kontakt med de som lager og/eller selger produktene. Kanskje får du sjansen til å lære om en ny fiskeplass eller du får oppskriften på den perfekte genseren.